Alkohol blev offerbordet där de placerade barndomen

image

Skammen är svår, den är så fysisk. När jag skriver om det vi aldrig skulle prata om, när jag skriver om det jag aldrig fick känna. Att i mitt hem var alkoholen det offerbord de lade sina barns barndom. Det blev inte bättre av att en blev retad för att pappa drack.

Den är svår, den där giftiga skammen, för att den väcker det inre barnets ögonblick av förstörelse, när hon krossas mot marken som en vas. Om och om igen, tills hon inte längre känner någonting, oavsett vad som händer kring henne. Det kunde inte förstöra henne längre, hon var redan bruten.

Den skammen, den är svår, varje blogginlägg som rör barndomen ger mig kramp i magen när jag trycker på publicera, för jag går emot det som jag lärt mig att jag inte får. Nämligen att äga min egen historia, att säga att det här var fan inte okej. Att säga det här var fel, det finns inga förmildrande omständigheter, det är fel.

Den skammen, måste mötas med massiva affirmationer, jag måste prata med henne, barnet i mig, måste säga att det var inte okej, du gjorde inget fel, de var för jävliga, de var onda, du har inte förtjänat det här. Och hade jag vart där så hade jag räddat dig.
Samtidigt som jag hela tiden måste vara tålmodig, validera mitt inre barns upplevelse av att jag försakat henne, övergivit henne, skurit henne, skadat henne. Men att jag finns här nu, jag skall göra allt rätt nu.

Den skammen är svår, förr har den förintat mig, den skammen har vänt allting inåt. Jag har internaliserat den, för vuxenvärlden förnekade att den skulle få finnas överhuvudtaget, att den inte var min att bära.

Det är svårt att våga, att prata om det som en aldrig skulle säga till någon, flodhästen i vardagsrummet som inte fanns. Nätter i skräck, dagar i skräck, skam, ångest, allt skulle hållas inne, hanteras genom att begravas.

Den skammen födde ärren på mina armar, men jag tänker släppa den fri. Den är inte mitt bära, den är inte min att känna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s