Emotional Flashback Management och retraumatiserande exponeringsträning

WWenW

Det finns saker som jag försökt lära mig att hantera, som triggers till emotionella flashbacks. som de är något som skall besegras, inte undvikas. På egen hand och med en enorm envishet. Det enda det resulterat i är retraumatisering.
Jag har inte skrivit på ett bra tag, har inte mått bra och varit mitt uppe i emotionella svängningar.

Den största triggern jag vet är ensamhet, att vara ensam hemma och veta att det inte är någon som kommer hem då jag bor själv. Under hela mitt liv har jag försökt att klara av det, det har blivit bättre men fortfarande så utlöser det känslomässiga flashbacks som med tiden faktiskt har fått minnen knutna till sig. Det är inte en lätt sak att medge eller acceptera, men jag är färdig med att retraumatisera mig själv, jag accepterar att jag inte kan vara själv om jag inte vet när den ensamheten bryts.

De gånger jag isolerat mig själv eller varit ensam utan att veta när den ensamheten bryts, så stänger jag av, på alla vis. Frysreaktionen tar över. Vad gör en då, när en inte kan vara själv? För länge eller utan att veta när den ensamheten tar slut. En upprättar en plan. Varannan vecka bor jag inte hemma, på det sättet undviker jag ensamheten och retraumatisering.

Många människor utan PTSD/CPTSD tycker oftast att en skall överkomma, en skall exponeringsträning. Det fungerar inte när en har Komplex PTSD. Den exponeringsträningen har tidigare i livet resulterat i självdestruktivitet och isolering. Idag leder det till lidande, flashbacks och lång återhämtning. Då jag reagerar nu på det sätt jag reagerade som barn. Det är inte genom exponeringsträning som en rör sig framåt och läker. Det är andra saker som en måste stärka upp och jobba med. Inte att fortsätta att utsätta sig för traumat om och om igen. Med tiden kan flashbacks bli mindre intensiva och en kan lära sig att hantera dem. Pete Walker som skrivit boken CPTSD – From surviving to thriving menar att en bör undvika situationer, människor och platser som triggar en till flashbacks och inte exponera sig för dem. Mer om emotionella flashbacks och hur en kan hantera dem finns här. Jag rekommenderar drabbade såväl som deras anhöriga att läsa.

Flashback Management – CPTSD

Som en del vet så genomgår jag andra processer och skulle ha påbörjat HRT. Jag har fattat beslutet att avvakta för att kunna behandla min CPTSD mer innan jag fortsätter. I samråd med min terapeut har vi kommit fram till att det är det klokaste jag kan göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s